Odřízněte růžičky ze stonku brokolice. Pahýl brokolice lehce oloupejte a použijte vykrajovačku, abyste z něj vytvořili „špagety“ nebo ho jednoduše nakrájejte nožem na tenké proužky. Růžičky uvařte dokřupava ve vroucí vodě s trochou soli a krátce v ní blanšírujte „špagety“ nebo nudličky. Opláchněte studenou vodou.
Složení
Salát z brokolice s Veggie kuličkami
Vychutnejte si tento úžasný vegetariánský salát s Garden Gourmet Veggie kuličkami a využijte chytře zbytky, které vám při vaření vzniknou.
Příprava
Odřízněte vršky mrkve (cca 50 g). Opláchněte pod studenou vodou a osušte. Mrkvovou nať umelte v kuchyňském robotu nebo za pomocí tyčového mixéru s cca. 200 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžícemi vlašských nebo piniových oříšků, 2 lžícemi rostlinného (veganského) sýra a 1 stroužkem česneku. Dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. * Vynikající na sendviči nebo v polévce. Uchovávejte v lednici pod tenkou vrstvou olivového oleje nebo zmrazte to, co zbylo, v malých porcích. * Samotnou mrkev můžete mít dlouhou dobu v přihrádce na zeleninu. Mrkev, která zeslábla, můžete posílit tím, že ji namočíte do studené vody a necháte v lednici.
Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a vařte 20 minut (nadbytečná dýňová vlákna se během vaření rozpustí). Jakmile budou semínka hotová, vynoří se na povrch. Sceďte a osušte na kuchyňské papírové utěrce. Rozložte je na plech s pečícím papírem a pokapejte trochou olivového oleje. Posypte špetkou koření, např. koriandrem, kurkumou, kajenským pepřem a trochou soli. Semínka pečte asi 15 minut dokřupava v troubě na 200 °C, dokud nezačnou trochu praskat. Nechte je vychladnout a máte vynikající svačinku nebo křupavou složku do salátu.
Dužinu dýně omyjte a nakrájejte (není nutné) na kostičky, ty rozmístěte na pekáč, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a opékejte asi 20 minut, dokud nebudou měkké.
Jablko nakrájejte na měsíčky a Garden Gourmet Veggie kuličky smažte několik minut na oleji dohněda (podle návodu na obalu).
Na talíře rozdělte trochu salátu z polníčku, kostičky dýně, měsíčky jablek a růžičky brokolice. Navrch přidejte brokolicové „špagety“ a zeleninové kuličky. Salát pokapejte olivovým olejem, balzamikovým octem, citronovou šťávou a pestem z pečené mrkve, nebo si pesto namažte na opečený krajíc chleba. Salát posypte opraženými dýňovými semínky.