Velký hrnec naplňte vodou asi do 1/3, přidejte trochu soli a přiveďte vodu k varu. Odstraňte listy z květáku.
Složení
Pečený Harissa květák s Veggie kuličkami
Udělejte během Vánoc dojem na své blízké tímto lahodným pečeným květákem s gurmánskými vegetariánskými kuličkami a orientální směsí ořechů s kořením „Dukkah“!
Příprava
Celý květák opatrně vložte (stopkou dolů) do horké vody, přiveďte ji znovu k varu a květák vařte asi 8 minut. Nepřevařte ho, bude se ještě péct. Mezitím smíchejte Harissu s jogurtem. Květák opatrně vyjměte děrovanou lžící z hrnce a nechte ho dobře okapat a vychladnout.
Květák bohatě potřete směsí Harissy s jogurtem a položte ho do zapékací misky. Nastavte troubu na 180 °C a než se vyhřeje, připravte si ingredience na „Dukkah“.
Dukkah: sezamová, koriandrová, anýzová a fenyklová semínka rozdrťte v hmoždíři a smíchejte se sušeným oreganem. Ořechy zlehka rozdrťte plochou stranou kuchařského nože a nasekejte je nahrubo. Opečte je na středním plameni nasucho na pánvi a nechte vychladnout. V hmoždíři je rozemelte na jemno a smíchejte s ostatními přísadami. Můžete přidat trochu soli podle vlastní chuti.
Květák vložte do trouby a pečte ho 10 až 15 minut dozlatova. Po 10 minutách ho zkontrolujte a v případě potřeby zvyšte teplotu. Hlídejte, aby se Harissa nepřipálila, zhořkla by. Do květáku píchněte nožem a zkontrolujte, zda je dostatečně měkký a propečený.
Vegetariánské kuličky Garden Gourmet osmahněte podle návodu na obalu.
Na servírovací talíř dejte trochu salátových listů a navrch položte pečený květák. Kolem něj naaranžujte vegetariánské kuličky. Jídlo ozdobte semínky granátového jablka, směsí Dukkah a koriandrem. A váš domácí harissa pečený květák je hotový!